skip to Main Content

Telemann inspireert familie-ensemble tot verrassend concert in Voorhout

Telemann, de man die alles kan, was het thema van het matineeconcert in de kleine kerk in Voorhout op zondagmiddag 26 februari. Er was heel veel muziek ‘mindend’ publiek op afgekomen om dit bijzondere en feestelijke concert te beluisteren. 

Bijzonder, niet alleen door het programma, maar ook door de musici. Het concert werd gegeven door een familie-ensemble dat bestond uit  moeder Margreet van Schie (blokfluit), dochter Emilie Prast (viool/mezzo-sopraan) en zoon, Aldert Prast (accordeon, klavecimbel, blokfluit). Het ensemble speelde in wisselende bezetting. Niet alleen Telemann is een man die alles kan, dit gold ook voor deze musici. In ‘t programma  wisselden de rollen elkaar steeds af.

De start was: een trio-sonate voor blokfluit/viool en begeleiding. Deze begeleiding werd niet, zoals meestal, op klavecimbel gespeeld, maar op accordeon. Voor velen in het publiek een ‘eerstekeertje’, maar oh, wat een fantastische verrassing. De accordeon zou later nog terugkomen in twee solo’s en ook in de afsluitende trio-sonate. Blokfluit en viool waren aan elkaar gewaagd qua virtuositeit, en een feest om het enthousiasme van de spelers te zien. 

Emilie ontpopte zich als prachtige barokzangeres in een, theatraal uitgevoerde, wereldlijke cantate. De grote vraag….. wie te kiezen, de mooie vrouw of beter toch de rijke vrouw, dit werd opgelost door de zang van een nachtegaaltje. ‘Wees zoals ik, zo vrij als een vogeltje’ klonk de verrassende zang van een nachtegaaltje (op een heel klein blokfluitje, een zogenaamde ‘sopranino) van hoog boven in de kerk. 

Dit was niet de enige verrassing. Er werd een prachtige tafel gedekt, en door het ensemble CAMERATA werden twee delen Tafelmuziek gespeeld, zoals dat ging ik de achttiende eeuw. Zo willen we allemaal wel dineren. 

Bij een virtuoos duo voor twee altblokfluiten, kon je weer een speld horen vallen. Tot slot een echte uitsmijter. Telemann liet zich hier inspireren door Poolse volksmuziek. Intens en vrolijk gespeeld, door dit unieke ensemble. ‘Wanneer weer?’ was de veel gestelde vraag.

Een nieuw concert staat alweer gepland, en wel op vrijdagavond 21 april a.s.

Back To Top